Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Egy Isten van, és nincsen kívüle más. Boldog az az ember, aki törekszik, hogy megértse és átélje ezt az igazságot, amely egyben az egyetlen is az önvalóság tengerén.

Napi dilemma

Minden nap alkothatsz egy új szabályt, amellyel védheted magad a fájdalmaidtól, vagy megismered a legfelsőbb törvényt, és fájdalomtól mentesen élhetsz.

A hitközösség PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 május 30. (hétfő) 08:45

A közösség szót igen változatosan használja az ember különböző emberi csoportokra. Én ebben a cikkben megragadnám a szó eredeti értelmét, és annak megfelelően megközelíteni, hogy mi is az a közösség, milyen céljai lehetnek, illetve milyen többletet adhat az egyes embernek a lelki fejlődése útján. A helyes elveken felépített közösség a világosság erejét növeli az emberben.

A közösség szóra rákeresve az Interneten, az értelmezők megkülönböztetnek családi, lakóhelyi, etnikai, vallási és társadalmi közösségeket. Ezekből leggyakrabban a család még valóban kimeríti a közösség eredeti fogalmát, nyomokban pedig a vallási közösségeik is megközelítik ezt.

A „közösség” szó nyilvánvalóan a „közös” szóból ered, amely minden esetben egy embercsoport birtokára utal, az „enyém, tied, övé…” felett álló egységre, illetve annak oszthatatlan birtokát sejteti. Közösségről is csak akkor beszélhetünk, ha az emberi csoportban megtaláljuk azt, amely a csoportot oszthatatlanná, egységessé teszi. Hidd el, hogy ez nem a csoport neve, nem a lakóhelye, nem a bőrszíne, az öltözködése és főleg nem az, hogy társadalmilag hogyan nevezték el a kulturálisan egy csoportba tartozó népeket.

Egy csoport birtok tudata akkor jön létre, ha a csoport minden tagjában benne él a „miénk tudat.” Így közösség csak akkor keletkezik, ha az ego feloldódik és a tagoknak egyesével sajátjukként óvják azt az értéket, amely közösséggé tette őket. Egy közösség természetesen addig marad fenn, amíg annak tagjai hisznek abban, ami közösségé formálta őket, illetve addig, amíg az egyes tagok gyengeség miatt le nem morzsolódnak.
A fentiekből következően egy csoportot közösséggé tehet:
  • A közös cél, amelyet a csoport minden tagja elfogad sajátjának
  • A célérdekében végzett közös és igazságos munka- és erőforrás megosztás
  • A közösség védelmének érdekében egymás gyengeségeinek hordozása
  • Magasabb szinten (de nem követelmény) pedig a tulajdon megosztás
Miben különbözik hát egy vallási közösség egy vallási gyülekezettől? Leginkább abban, hogy a vallási közösség nem csak egy alkalmi gyülekezet, ahol együtt imádkozhatnak, együtt énekelhetnek, hanem a közösség olyan gyülekezet, ahol megerősödött az együvé tartozás, az egymásért történő felelősség vállalás, a célok közösen és egységben történő követése.
Az ember egója csak a közösségben olvadhat fel. Ezért a történelemben minden nagy tanító és próféta közösségbe küldte az embereket, mert pontosan tudták, hogy hiába tanítják őket, hiába prófétálnak bármiről, azt az emberek csak a gyakorlatban tudhatják meg, mit jelentenek szavaik. Az ember azonban gyarló, ahogy a egyházak is, és gyülekezeteket hoztak létre, amelyek minden vasárnap megtöltik a templomokat, de az egójuk nem oldódik fel és bűneik tovább sokasodnak, mert valódi közösségre nem találtak.
Ha azt gondolod, hogy találsz készen közösséget, akkor illúzióban élsz. A közösséget építeni kell, a legtöbbször a semmiből. Közösséget bárkivel építhetsz, aki elfogadja a fenti elveket, még akkor is, ha követni nem képes őket azonnal (ha tudná, akkor a közösség kész lenne, nem kellene építeni). Egy közösségben nincsen vezető, ha így lenne, akkor az nem közösség lenne, hiszen ebben az esetben lehet minden ember egója feloldódna, kivétel a vezetőé. Így a közösségben minden döntést a közösségnek kell meghozni valamilyen közösen elfogadott mechanizmus alapján. Azonban tudd, hogy a demokrácia nem létezik a természetben, így a közösségben sem létezhet a manapság értelmezett formában. Vallási közösségeknél meg kell különböztetni a közösségi életet és a papi tanítási együttléteket. Ha egy pap például közösséget épít, nem emelkedhet semmilyen formában a közösség fölé, legfeljebb képviselheti álláspontját a közösségben, ellenkező esetben megvonja a többiektől éppen a közösségi lét értelmét. Annak pedig nem az a célja, hogy szolgalelkűen kövessen bárkit, hanem az a célja, hogy a közösségi élet működése közben jöjjenek rá a tagok magasabb igazságokra. Az ilyen felismerések megérintik az értelmet, így az ember képes megbocsátani régi helytelen képzeteit és helyette elkötelezni magát a változás mellett.
A közösségépítés rendkívül izgalmas tevékenység, ha valaki megértette a fenti elveket. Lehet, egyes tagok hamarabb jutnak el magasabb felismerésekre, más tagjai lassabban, azonban nem az a cél, hogy a magasabb felismerésekre jutott tag lenyomja a többiek torkán az igazságot, hanem az, hogy így is megtartsa a közösséget az egységben. Így a tagok egymás tanítóivá válnak, amelynek előbb-utóbb az eredménye a tökéletes egység lesz. Ehhez a közösségnek olyannak kell lennie, mint egy közlekedő edény. A közösség bármely tagjai is hordoz a közösséget érintő új információt, annak megosztásával és közös értelmezésével az információ kiegyenlítődik mindenkiben és újra egységet hoz a tagokra.
Egy közösségépítés akkor lehet sikeres:
  • Ha a közösségi cél soha nem kerül veszélybe
  • Ha fizikai és érzelmi biztonságot nyújt a közösség tagjainak
  • Ha a közösségi élet felszabadít, és nem röghöz köt
  • Ha a közösségben az egyes tagok szükségletei (nem túlzott vágyai!) egyesével is kielégülnek
A cikk címe a hitközösségről szól, így erről is írok pár mondatot. A hitközösségre is érvényesek a fentiek, azonban a hitközösség célja nem lehet más, mint a felszabadulás, hiszen valamennyi vallás tanítója, Istene erre hívta el az embert. Ez rövidtávon a világ okozta kettősségekből történő szabadulást, középtávon az „én, enyém” érzet háttérbeszorítását, hosszútávon pedig az anyagi világhoz való kötődést megoldását jelentheti. Amikor egy közösség eléri a valódi egységet, és ugyanabba az irányba sok ember hite hat, az olyan, min Isten akarata. A hitközösség sebes szárnyakon fog közelíteni céljainak beteljesülése felé. Abban a „közösségben” pedig, ahol az ördögi kettősség az úr, egy helyben topogva küszködik a saját létjogosultságáért. Egy valódi hitközösségben azonban az élet minden napján jelen van Isten.
Utolsó frissítés: 2011 május 30. (hétfő) 08:50
 

Napi figyelmeztetés

Óvakodj a képmutatástól! Ha gyengébb vagy a leggyengébbek között, és legkisebb a legkisebbek között, sok ember indul meg szánalomra és megvetésre irántad. Azonban mindegyiknél nagyobb és erősebb leszel, ha gyengeségedet megmered vallani a világnak. Az ember ereje az őszinteségében rejlik, nem a beszédében.

Téves mondások

Ha arra születtél, hogy önmagadat ünnepeld, s emlékezz mulandó dolgokra, a halál fia vagy. Ha pedig Istent ünnepled és az Ő örökérvényű bölcsességeire emlékezel, élni fogsz, s örömed nagyobb lesz azoknál, akik önmagukat ünneplik.